Richtlijn voor modelballonvaarders

 

1. Waarom is deze richtlijn voor modelballonvaarders opgesteld.
A. Deze richtlijn dient als handvest om de modelballonvaart in Nederland te behouden en te promoten dat het veilig is.
B. Waaruit bestaat een modelballon, onder de ballon die gemaakt is van ballonstof hangt een rieten mand  waarin een aantal flesjes staan met brandstof (propaan) en een besturingskast.
C. Hoe werkt het principe van een modelballon: de besturing wordt bediend door een zender die de waakvlam en de branders activeert om de modelballon te laten stijgen.
D. Wat is de doelstelling van een modelballon, een modelballon dient er voor om toeschouwers vreugde te brengen, hen een blik van dichtbij te geven hoe een luchtballon werkt en ter promotie van de ballonvaart in het algemeen bij diverse evenementen.

2. Wat is er nodig om een goede modelballonvaart in Nederland te kunnen uitvoeren.
A. Een ballon, modelballonmand compleet, ventilator, terrein, goede weersomstandigheden, toeschouwers, frequentiecheck, veiligheid, verzekering, handboek voor modelballonvaarders.
B. De ballon dient vrij te zijn van schade, gemaakt te zijn van goede lichte dichte stof.
C. De modelballonmand dient compleet te zijn, vrij te zijn van gaslekkages, goed naar behoren te functioneren. De ventilator dient vrij te zijn van schade, en dient naar behoren te functioneren.
D. Het terrein dient vrij te zijn van obstakels en groot genoeg om veilig de modelballon te kunnen opbouwen. Toestemming van de eigenaar van het terrein.
E. De weersomstandigheden moeten veilig zijn, geen regen of onweer, windsnelheid 5 knopen of minder op de (Beaufortschaal 2). Houd altijd de weersvooruitzichten in het oog.
F. Indien er toeschouwers zijn dient u er voor te zorgen dat ze op een veilige afstand staan van de modelballon.
G. Controleer altijd of er geen andere zenders in je zichtveld zijn (dit i.v.m dubbele frequenties of kanalen).
H. Je moet altijd een Fail Safe op je zender hebben.
I. De veiligheid is altijd het belangrijkste voor een modelballonvaart, bij modelballon opbouwen zorg ervoor dat er altijd een goedgekeurde brandblusser in de buurt is. (Een schuimblusser).
J. Een verzekering is in Nederland bij veel evenementen verplicht.
K. In Nederland moet je altijd de modelballon te varen met een lijn van de mand naar de piloot. (Zorg er altijd voor dat je controle hebt over je modelballon).
L. In Duitsland adres in de mand (verplicht).
M. Onveilige modelballonnen moeten geweigerd worden bij evenementen.
N. Het handboek voor modelballonvaarders is een duidelijk en volledig handboek en aan te bevelen. Diverse punten worden in het handboek duidelijker en uitgebreid behandeld.
O. Einde richtlijn.

Auteur: Geert Plukker © copyright 29-08-2018.
www. modelballonvaren.nl