Geert Plukker en het fenomeen modelballons

INA_7255

Het begon allemaal met een blik naar boven. Een onbekend maar brullend en indringend geluid, vrij frequent te vernemen, wierp de blik naar boven, terwijl Amersfoort, de woonplaats van Geert Plukker (43), rijk aan historische monumenten is en je eerder geneigd zou zijn, een blik te werpen naar de romantische stadsgracht of de talrijke historische gebouwen in het centrum van de stad. Boven de markante gevels en historische gebouwen van het oude stadscentrum ontdekte Geert een luchtvaartuig, een heteluchtballon. Gegrepen door zijn ontembare nieuwsgierigheid volgde hij de ballon tot aan de landing. Spontaan stak hij de handen uit de mouwen en hielp nogal onwennig een handje mee bij het inpakken. Geert raakte in toenemende mate in de ban van dit voor hem totaal nieuw ontdekte fenomeen.

Vanaf dat moment in het begin van de 80-er jaren was Geert verkocht en verknocht aan de ballonsport. Telkens opnieuw greep hij de gelegenheid aan, om iedere ballon die hij zag, op de gevoelige plaat vast te leggen. Er ontstond een nieuwe passie: het fotograferen van ballons. Het kan nauwelijks toeval zijn, dat Geert op de Camera Obscurastraat woont…

Na het bezoeken van de Internationale Ballonfiësta Barneveld in 1984 was hij dermate onder de indruk, dat hij zijn enthousiasme wel uit kon schreeuwen, om de hele wereld deelgenoot te maken van zijn indrukwekkende belevenissen. Op het station Barneveld-centrum, wachtende op de trein naar Amersfoort, raakte hij bij toeval in gesprek met de ouders van Jan en Johan Hetebrij, de heer en mevrouw Oene en Ali Hetebrij uit Heerenveen. Er is toen heel wat afgekakeld met als gevolg dat Geert onmiddellijk lid werd van de Luchtvaart Historische Vereniging (LHV) in Den Haag onder de bezielende leiding van ballonlegende Nini Boesman en haar ballongekke secretaris Gé Lazarom. Geert maakte  plotsklaps deel uit van de ballonfamilie. Als trouwe bezoeker van de voor- en najaarsdag van de LHV wist hij in de loop der jaren op de gehouden veilingen heel wat ballonitems uit de schatkamer van Nini Boesman te vergaren en een collectie van ca. 200 ballonboeken te verzamelen.

Geert bleef het volgen van ballons trouw totdat hij door Rob Wiegers gevraagd werd, om crewlid te worden. Dat deed hij spontaan en vanaf het eerste moment met overgave, enthousiasme en bezieling. Nu kon hij nog meer prachtige plaatjes schieten en zich volledig aan zijn verslavende hobby overgeven. Soms fotografeerde Geert zo`n 200 foto`s gedurende een weekend. Het totale aantal foto`s gaat inmiddels de 5000 te boven… Over verslavende hobby gesproken…

Op zijn verjaardag in 1991 ging een lang gekoesterde wens in vervulling: een ballonvaart, om de wereld te aanschouwen vanuit het vogelperspectief. Die kick is Geert nooit meer te boven gekomen. Integendeel. Als “gecertificeerde” ballonfreak doste zijn auto helemaal uit in de ballonsfeer en werd letterlijk en figuurlijk gegrepen door de verzamelwoede.

Na het volgen van de theoretische opleiding tot ballonpiloot kwam hij gaandeweg tot de ontdekking, dat een afgeleide vorm van het vak ballonpiloot veel beter bij hem paste. Dit in tegenstelling tot piloten als Alex-Jan Barends, Pieter Kooistra en Peter Kelder, die via de modelballon hun pilotenbrevet behaald hebben.

Geert ontmoette in 1997 ballonpiloot Peter Kelder uit Voorthuizen, die al een aantal jaren in het bezit was van een modelballon. Samen bezochten zij een speciale meeting voor uitsluitend radiografisch bestuurde ballons. Deze meeting, die jaarlijks door de Duitse ballonpiloot Richard Bölling in het Brigachtal in Zuid-Duitsland wordt georganiseerd en waar Geert een graag geziene gast is, is een kopie van een festival met de normale heteluchtballons. Een minifestival dus met tientallen modelballons. Geert kocht ter plaatse spontaan een mand en via een contact in Luxemburg een envelop. Hij had er een speeltje bij, dat zijn ballonvaardersleven nog meer inhoud gaf. Zijn eerste op schaal gemaakte modelballon heeft een hoogte van 7m, een doorsnede van 3m en een inhoud van 80m3. In de mand staan 5 flessen met elk 1 liter propaan, waarvan 1 fles voor de waakvlam, 2 flessen voor de hoofdbrander en 2 flessen voor de koeienbrander bestemd zijn. De ventilator, die de ballon met koudelucht vult, is afkomstig van een grasmaaimachine. Het blad van de rotor heeft een diameter van 40 cm. Tijdens de 3-daagse meeting in Zuid-Duitsland wordt er ‘s avonds met zo`n 25 modelballons voor met name zieke kinderen gefakkeld, die de avond van hun leven beleven. Overdag is er een wedstrijd voor alle “piloten” , waarbij o.a. een vossenjacht, het levelvaren en het afwerpen van een marker op een markeringskruis onderdeel is van de wedstrijd.
Met weemoed wordt er na 3 dagen afscheid genomen van de vriendenkring, die alsmaar groeit.

Een ander hoogtepunt was een ballonvaart in de winterse entourage nabij het bergmassief van de Dachstein onder de rook van het Oostenrijkse ballondorp Filzmoos, waar Geert naast een grote heteluchtballon zijn kunsten als modelballonpiloot mocht tonen. Met het bezoeken van de Albuquerque International Balloon Fiesta in 1999, het mekka van de ballonvaart, ging een lang gekoesterde wens in vervulling.

Als gevolg van het groeiende netwerk met name op het internationale vlak werd hij ook voor het ballonfestijn in Borken, de Warsteiner Internationale Montgolfiade en het ballonfestival in de Duitse stad Leipzig uitgenodigd. Het demonstreren van vijf modelballons in de grote ontvangsthal van het centraal station in die plaats leverde een fantastische kleurenfoto in de plaatselijke pers en een uitstekende recensie op. Geert is er nog steeds onderste boven van.

Verleden jaar heeft hij een bij Gefa- Flug in Aken gemaakte modelballon (multicolor) met een inhoud van 60m3 overgenomen van Manfred Koch, een oudere modelballonfreak uit Duitsland. Met deze prachtige modelballon mocht hij in de maand november van het afgelopen jaar een kunstgalerij in Haarlem openen.

Geert Plukker is een idealist in hart en nieren, die heel veel plezier beleeft aan zijn verslavende hobby.

Het demonstreren van een modelballon tijdens een ballonevenement heeft voor Geert ook een praktische functie. Na het vertrek van de ballons overbrugt de show de tijd tot aan de nightglow. Het publiek wordt vermaakt. En hoe! Dit jaar zal Geert dan ook met zijn modelballons op diverse binnen- en buitenlands ballonfestivals aanwezig zijn. Het is zijn grote wens, om ooit een speciaal festival voor modelballons in Nederland te organiseren.

_TEO0107
Geert is voor knutselaars of die het willen worden, maar ook voor organisaties van ballonevenementen bereikbaar via de contactpagina ..

Wanneer iedere inwoner van Nederland een vergelijkbaar verslavende hobby had als Geert Plukker, zou de maatschappij er veel rooskleuriger uitzien… De ballonkoorts is nl. een gezonde koorts, die wereldwijd talloze mensen blij heeft gemaakt en nog maakt. Een modelballon doet je op jonge leeftijd belanden in de fascinerende wereld van de ballonvaart en dient soms als sprinkplank om ballonpiloot te worden. Maar ook oudere mensen gaan op in deze hobby en vullen hun levensdagen met deze verslavende hobby.

Dat de hobby van Geert met levensvreugde beloond wordt, kun je zien aan zijn fonkelende pretoogjes…

(Tekst Ben Bläss  )

Aanvulling  geschiedenis van Geert.

Inmiddels is al 25 jaar aktief met modelballonnen en meer dan 25 jaar aktief met grote ballonnen (crewen).
In 2014 het 1é modelballonhandboek geschreven, met regelmatig nieuwe aanvullingen.
Al vele jaren geeft Geert advies over alles van modelballonnen.
Ook doet Geert onderhoud aan het materiaal van diverce modelballonvaarders.
Regelmatig geeft Geert uitleg en demonstraties bij scholen.

Geert 1é modelballon 25 jaar geleden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

April 2022