Veelgestelde vragen

Wat is een modelballon?
Een modelballon bestaat uit een mand, en een envelope. De envelope is gevuld met warme lucht, waardoor de ballon stijgt. In de mand bevinden zich de besturingskast, de gasflessen, en de branders. De branders werken op campinggas, of propaan. Ook is het mogelijk om LPG te gebruiken. Dit laat echter veel roet achter aan de binnenkant van de ballon.

vragenfig2_small  vragenfig1_small Sneeuw2

Wat je verder nodig hebt voor een modelballon zijn de ventilator, om de ballon te kunnen vullen met koude lucht. Deze kun je zelf maken, met behulp van de motor van bijvoorbeeld een oude grasmaaier. Wat ook erg handig is, is het gebruik van een extra gasfles, die je alleen gebruikt om de ballon voor de start op temperatuur te brengen. Dit bespaart gas, en zorgt dus voor langere vaartijd.

Waarvan wordt een modelballon gemaakt?
Net zoals een normale ballon wordt de envelope gemaakt van Nylon, of soms van Polyester. De mand wordt gemaakt van dun riet.

Hoe werkt een modelballon?
Een modelballon werkt net zoals een normale ballon. Door het “Lichter-dan-lucht” principe stijgt een ballon door het verschil van temperatuur binnen, en buiten de ballon.

Hoe kun je een modelballon besturen?
Een modelballon is net als een normale ballon in principe niet te besturen. Je kunt door middel van de branders alleen de hoogte van de ballon regelen, en zo andere windstromingen te gebruiken. De branders zijn te besturen met een radiografische zender.

Kan ik zelf een modelballon bouwen?
Ja, een modelballon kun je zelf bouwen. Zelf een modelballon bouwen is niet makkelijk, maar het is wel goedkoper. Als je zelf een modelballon gaat bouwen, is het goed om eerst een mand te fabriceren. Daarna kun je de mand wegen, en aan de hand van dat gewicht uitrekenen hoe groot je ballon moet zijn.

 

Wat heb je nodig om een modelballon te bouwen?
Voor het bouwen van een modelballon heb je om te beginnen de stof voor de envelope nodig. De hoeveelheid hangt af van de gewenste groote van de ballon. De stof die gebruikt wordt is ripstop nylon. Dit kun je bestellen bij verschillende ballonfabrikanten, zoals Kubicek Balloons of Cameron Balloons. Verder moet je zorgen voor de onderdelen voor een mandje. Deze kun je ook kant en klaar kopen. Dit kan onder andere bij Ballonsport Bölling en Heinzell.

Geert Plukker is contactpersoon voor Ballonsport Bölling. Bij hem kun je alle benodigde onderdelen bestellen. Contactgegevens vindt je onder het kopje Contact.

Hoeveel kost een modelballon?
De kosten van modelballons variëren sterk. Een nieuwe modelballon kost al gauw zo’n € 2700, een nieuwe mand zo’n € 3000. De verkoop van een 2e hands modelballon komt niet vaak voor.

Hoe kan ik een demonstratie boeken?
Een demonstratie kan geboekt worden via e-mail, of telefoon. Gegevens kunt u vragen via Contactpagina.

Voorwaarden:

* Droog weer
* Maximaal windkracht 2 Bft
* Geen thermiek
* Terrein van ± 10 * 10 meter, vrij van obstakels
* Toestemming van eigenaar van terrein

Een demonstratie kan geen doorgang vinden bij slecht weer! Kosten van een demonstratie hangen af van reiskosten en gasverbruik. Voor een indicatie kunt u contact opnemen via contactpagina of e-mail of telefoon.